Grote vriend Clippy

Veel mensen hebben al weleens met AI te maken gehad. Wellicht ken je onze grote vriend Clippy nog? Clippy was de onofficiële naam van een stuiterende paperclip-assistent van Word, geïntroduceerd door Microsoft in 1997.


Oorspronkelijk was Clippy, die eigenlijk Clippit heette, een van de personages in Microsoft Bob, een besturingssysteem dat in 1995 werd uitgebracht en de kamers van een huis nabootste. Hoewel Microsoft Bob niet succesvol was, bleef Clippit hangen. Clippit, die gebruikers later omdoopten tot Clippy, werd met zijn loerende kraaloogjes jarenlang de virtuele assistent in de Office-software.

Het doel was om mensen te helpen hun tekstverwerkingsvaardigheden te verbeteren. Wanneer gebruikers een leeg document openden, werden zij begroet door de joviale paperclip die advies gaf over alles, van spelling tot het opslaan van bestanden. Clippy wekte daarmee veel irritatie op; hij kwam op de meest onmogelijke momenten en ongevraagd tevoorschijn om zijn helpende hand te bieden. Helaas gaf Clippy ook met enige regelmaat de verkeerde suggesties of deed het helemaal niks. In het begin vonden gebruikers hem grappig, maar naarmate ze vaardiger werden, begon Clippy steeds meer te onderbreken en voelde zijn rondzwervende kraalogen als een grove inbreuk op de privacy.

Hoewel Clippy de dupe werd van kritiek, was hij niet de enige Office-mascotte die beschikbaar was om af te leiden en te irriteren. Zo was er de ‘Genius’, een Einstein-achtig icoon of de ‘Power Pup’, een hond die je kon helpen bij het ophalen van informatie. Clippy was de vooraf ingestelde helper, en zijn wiebelende wenkbrauwen en verwrongen paperclipframe groeven zich in de psyche van Windows-gebruikers en verwierf daarmee een cultstatus.

Microsoft was echter niet doof voor de vele kritieken op Clippy en zorgde voor een kleine make-over van het personage in Office 2000. Maar, de kritieken duurden voort… Microsoft bedacht een ludieke manier om de draak te steken met de vele kritieken van de gebruiker; het kondigde aan dat Clippy werkloos was geworden. Het creëerde een spel waarmee spelers Clippy konden vastnieten met een nietpistool. Zo kwam Clippy aan zijn einde en keerde daarmee niet meer terug in 2007, toen de nieuwste versie van Office werd uitgebracht. Het paperclipje mag dan nu wel met pensioen zijn, hij is voor velen hét voorbeeld van een heel simpele vorm van zelflerende technologie.

Alhoewel… écht met pensioen? Zoals gezegd verwierf Clippy een cultstatus en mede daardoor bleek zijn pensioen van korte duur te zijn. In 2017 bood een anonieme programmeur een Chrome-extensie aan waarmee het paperclipje vrijwel overal kon opduiken. In 2021 organiseerde Microsoft zelfs een Twitter-enquête om Clippy een comeback te laten maken. Het nodigde mensen uit om een Clippy Tweet leuk te vinden. Als het 20.000 likes kreeg, beloofde het bedrijf zijn paperclip-emoji in Microsoft 365 te vervangen door Clippy. Twitter-gebruikers grepen deze gelegenheid spectaculair aan – de tweet heeft momenteel bijna 175.000 likes – en Microsoft hield zich aan de afspraak. De volgende dag werd aangekondigd dat Clippy zou worden opgenomen in de nieuwste emoji-update van Microsoft: “Ja, het is waar – Clippy heeft ermee ingestemd om terug uit pensioen te gaan!” legt Microsoft uit, waarmee de terugkeer van Clippy naar Microsoft Teams werd bevestigd.

Of je nu van hem hield of hem haatte… Clippy is helemaal terug van weggeweest en is wederom de ster van de show. Hij maakt deel uit van nieuwe Teams-achtergronden en schittert volop in een Retro Sticker Pack in Microsoft Teams.