AI in het onderwijs

Prachtige module over AI in het onderwijs ontwikkeld en beschikbaar gesteld door Pierre Gorissen: AI-module MOVEL. Een greepje uit de verzameling aan bronnen, voorbeelden, websites verzameld in zijn online module vind je op deze pagina.

AI in het onderwijs

AI voorbeeld uit China
Het experiment is inmiddels beëindigd, maar de video dient nog steeds als goed voorbeeld als je gaat nadenken over de vraag “wat willen we eigenlijk wel of niet?”
 


AI in Office 365
Soms zie je de AI niet eens, maar ook in Office365 zit heel wat AI verwerkt. Denk aan het laten voorlezen van een Worddocument (tekst naar spraak), maar ook als je een afbeelding toevoegd in PowerPoint. Dan voegt de AI automatisch een tekstbeschrijving toe aan de afbeelding. 

Century
CENTURY levert een systeem dat vergelijkbaar is met Snappet en Gynzy waarbij leerlingen op maat onderwerpen aangeboden krijgen. CENTURY richt zich op primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo.

Meer video’s en voorbeelden zijn te vinden op hun YouTube kanaal.
 


Algemene voorbeelden van AI

Voorbeelden van AI in het onderwijs zijn beperkter dan meer algemene AI voorbeelden. Hieronder staat een kleine greep uit de online beschikbare voorbeelden en toepassingen. Klik op een titel om er iets meer over te lezen.

Chat met Willem
Chat met Willem is een voorbeeld van een Nederlandstalige chatbot die in het onderwijs ingezet kan worden. Bij Avans hebben ze ook geëxperimenteerd met de inzet van chatbots in het onderwijs. 

NOS op 3
NOS op 3 maakt vaak duidelijke filmpjes over actuele onderwerpen. Zo ook in december 2022 toen ze een video maakten over AI. 
 
 

Voorbeelden van AI


Chat GPT
Het is onmogelijk om een compleet overzicht te geven van de berichten, filmpjes, opiniestukken, leuke voorbeelden etc. die er de afgelopen maand online verschenen zijn over ChatGPT. Een zoekopdracht “top 10 best ChatGPT examples” is dan haast nog de beste link om te delen. Dan kom je automatisch bij sites als deze.
 


DALL·E2
DALL·E 2 is een AI systeem van OpenAI waarmee je, op basis van een tekstprompt, een afbeelding kunt laten genereren. 

Het systeem is revolutionair, maar ook controversieel omdat de AI ook getraind is op afbeeldingen die door copyright beschermd zijn en/of waarbij de kunstenaar geen toestemming gegeven heeft.

Animated screenshot van de DALLE 2 website


Pratende avatars
Omdat ChatGPT gebruik maakt van tekst, ziet dat niet zo leuk en echt uit in een video. Dan wil je ook dat de chatbot er “echt” uitziet. Dat kan gemakkelijk met een synthetische avatar en TTS (tekst naar spraak), zoals ik hier gedaan heb voor een gesprek dat ik voerde met de chatbot:

Hieronder wordt uitgelegd hoe dat tot stand gekomen is:
 

De avatar die je in die video (en een aantal andere) ziet is gemaakt met Adobe Character Animator.

Magic Eraser
Magic Eraser is een website waar je gratis, eenvoudig, objecten uit een foto kunt verwijderen met dank aan AI. Je geeft globaal aan welk object je wilt verwijderen, de website zoekt dan het object in de foto dat je waarschijnlijk bedoelt en verwijdert dat. De lege plek wordt ingevuld met achtergrond.

Zie ook het voorbeeld hieronder.
 

Magic Eraser website gif animation

Wav2Lip
Wav2Lip maakt het mogelijk om afbeeldingen te laten praten. Niet zo perfect als sommige van de deepfakes die sindsdien gemaakt zijn, maar toch al indrukwekkend voor een voorbeeld uit 2020.

Hieronder zie je het tesultaat in Google Colab van een combinatie van een afbeelding (geconverteerd naar mp4 met Kapwing) en audio (in mp3 formaat, afkomstig van deze video)

De hele video:

This […] does not exist

Verzameling websites met (elk) maar 1 doel: het genereren van een nietbestaande afbeelding van een persoon, kunst, kat, paard, chemische verbinding. Hieronder zie je het resultaat van https://thispersondoesnotexist.com/
Elke keer als je deze pagina verver

Foto van een persoon die door AI is gegenereerd

De site maakt gebruik van een GAN (generative adversarial network) in het Nederlands een generatief antagonistennetwerk maar je kunt betere de Engelse term onthouden). Uitleg over hoe het werkt: [1] [2] [3]
Code om zelf je eigen model te trainen:[original] [simple] [light]

AI in de film
Hieronder staat een aantal films waar AI een belangrijke rol in speelt. Klik op een titel om er iets meer over te lezen. Een completere lijst staat hier.

Metropolis (1927)
Het origineel. Met een belangrijke rol voor de robot, die Maria lijkt te zijn, gecreëerd door de slechterik van de film, Rotwang, om de opstand van de arbeiders tegen de rijke elite tegen te gaan. Rotwang wil de robot gebruiken om de arbeiders te misleiden en tegen elkaar op te zetten. Uiteindelijk lukt het Fredersen Jr. om de robot te vernietigen voordat ze haar kwaadaardige plannen kan uitvoeren. De robot is een symbool voor de gevaren van technologische macht die in verkeerde handen kan vallen en vormt een belangrijk thema in de film. In zijn geheel op YouTube te bekijken:

 

2001: A Space Odyssey (1968)
De klassieker uit 1968, geregisseerd door Stanley Kubrick. De film vertelt het verhaal van een groep astronauten die op missie is naar Jupiter en vergezeld worden door de robot HAL 9000 die alle systemen op het ruimteschip bestuurt.
Let op: het is een film met de snelheid van films in 1968….
 
De trailer:
 


Westworld (1973)

Veel mensen zullen bij Westworld meteen aan de succesvolle HBO-serie denken. Maar er was, veel eerder in 1973, ooit al een film. Het verhaal is vergelijkbaar, de robots en computers een stuk minder geavanceerd (het was immers 1973 en scifi volgt de technologie van de tijd), maar het resultaat is hetzelfde: de robots krijgen bewustzijn en richten zich tegen de mens.


The Terminator (1984)

James Cameron maakt niet alleen films over grote blauwe aliens (nee, niet de De Smurfen!) maar is ook de regisseur van The Terminator films. Hét angstbeeld van veel mensen als het gaat over AI: de zorg dat het systeem bewustzijn ontwikkeld en zich realiseert dat de mens het grootste probleem is dat opgelost moet worden.
 
I’ll be back
 
De trailer van het origineel: 
 


Ghost in the Shell (1995)

Of het nu gaat over de oorspronkelijke manga, de anime uit 1995 of de life action remake uit 2017 met Scarlett Johansson, het verhaal is hetzelfde. De hoofdpersoon, Major Motoko Kusanagi, een agente van een speciale politie-eenheid moet op zoek naar “The Puppet Master”. De film onderzoekt thema’s zoals identiteit, bewustzijn en de relatie tussen mens en technologie.

De trailer:

 

 

De trailer van de remake:


I, Robot (2004)

De trailer wint al een prijs door de voice-over stem. Gebaseerd op de klassieker van Isaac Asimov. Over robots die zich niet helemaal aan de regels houden.
You know somehow, “I told you so”, just doesn’t quite say it.
 
De trailer:
 


Wall-E (2008)

Een film over WALL-E en EVE, eigenlijk is het niet meer dan dat, maar eigenlijk wil de film ons ook nu weer laten nadenken over zaken als milieu en onze relatie tot technologie.
De trailer:

 

Herr (2013)
De film beschrijft de ontluikende relatie tussen Theodore Twombly en zijn virtuele AI-assistent, Samantha. Uiteindelijk blijkt Samantha té geavanceerd voor Theodore. Een verhaal over liefde, menselijke emoties en de relatie tussen mens en technologie.
De trailer:
 

Ex Machina (2015)
Ex Machina is een film waar je eigenlijk vooraf zo min mogelijk over wilt weten. Dat het niet helemaal goed afloopt met Caleb en Ava zou je kunnen afleiden uit het feit dat de film in dit lijstje staat. 

De trailer:
 

Finch (2021)
Is Finch uit 2021 met Tom Hanks in de rol van Finch de uitzondering op de regel dat het met AI in de film altijd “fout” gaat?

De trailer: