Vermiste juf weer terecht

  Groesbeekse Bode: 24 juni 2016

  Vermiste juf weer terecht

  UPDATE  De vermiste juf, die na de jaarlijks terugkerende spooktocht in Elsendorp spoorloos is geraakt, is gevonden, zo meldt nieuwsbrief ’t Klappertje van basisschool Adelbrecht-Windekind te Groesbeek.
  De 25-jarige juf werd vermist na het uit het oog verliezen van haar groepje kinderen tijdens een nachtelijke GPS-tour in de bossen van Elsendorp. Ze werd tegen de ochtend gevonden bij een bruggetje nabij recreatiemeer ‘De Rooije Plas’ en was in haarzelf gekeerd.
  “De juf verkeert in goede gezondheid”, aldus de politie. “We gaan met haar in gesprek.”

  De spooktocht, opgezet door de ouderraad van de school, werd haar bijna fataal. De juf was zo geschrokken van een uit de struiken gesprongen mummie, dat ze het in al haar paniek op een lopen heeft gezet. Even daarvoor had zij haar smartphone aan een van de kinderen afgestaan en was derhalve niet bereikbaar.

  De Groesbeekse lerares is donderdagnacht niet teruggekeerd uit het donkere woud. De politie, die overigens pas laat in actie kwam, vroeg mensen in de directe omgeving uit te kijken naar de juf. De juffrouw liep, aldus het signalement, op witte gympen, in een zwartleren jas met een capuchon over haar hoofd.

  “Er was in het bos geen enkel lichtpuntje waar te nemen, zoals in voorgaande edities wel het geval was”, aldus de juf. “Normaal gesproken is het al te eng voor woorden om mee te lopen en ga ik met een bonkend hart op pad, maar om een GPS uit te voeren in de nacht, omdat een collega zonodig een drang tot vernieuwing heeft, is werkelijk onverantwoord. Normaal gesproken heb ik bij daglicht al geen gevoel voor richting en neem ik in gezelschap van mijn Tom-Tom een rotonde al in drievoud. Nu kon ik niets beginnen omdat ik mijn mobiel had uitgeleend. En ja… Daar sta je dan. Ik voelde me net Grietje uit dat sprookje, alleen dan broerloos, zonder steentjes, zonder broodkruimels. Dit is voor mij dan ook echt de laatste keer geweest dat ik me voor dit karretje laat spannen. Hier is intern zeker nog niet het laatste woord over gesproken.”

  In de weken voorafgaand aan het evenement, is er al openlijk over de spooktocht gesproken: “Het is ieder jaar weer een kluif om mensen aan te sporen om hieraan deel te nemen. De overdaad aan juffen in het onderwijs is grotendeels het onderliggende probleem”, aldus de organisatie.
  “Met angstvallen en knikkende knietjes wordt naar de tocht toegeleefd. De juffen maken elkaar gek en maken de spooktocht tot een bijna onneembare vesting.”

  De plaatselijke politie nam het voorval niet al te serieus op.
  Een woordvoerder van de politie spreekt: “Klopt, wij worden niet zo snel warm of koud meer wanneer wij voor zo’n voorval benaderd worden. Spooktochten zijn hier alledaags. Wanneer er een zogenaamde vermissing plaatsvindt, dan is dat in 99,9% van de gevallen een juf. En zeg nou zelf, daar hebben we een overschot aan. Bovendien, er is er nog nooit eentje echt spoorloos geraakt… Wel het spoor bijster.. Ha Ha Ha.”
  Deze avond waren wij dusdanig onderbezet vanwege het EK-voetbal en een concert van Coldplay, wat het voor ons lastig maakte om veel “blauw” in de bossen te krijgen. De verrassende uitschakeling gisterenavond van buurland België door Zweden hield onze politiemannen aan de buis gekluisterd en Coldplay speelde voor een uitverkocht Ziggodome de pannen van het dak.

  Toch besloot de politie onder meer om de zoekactie, ondanks het voetbal en het concert, op te schalen omdat de verdwijning niet in het patroon en het karakter van de juf past.
  “Een 25-jarige juf hoort de volgende dag gewoon weer voor de klas te kunnen staan, al gaat ze door tot in de nachtelijke uurtjes. Dus dit baarde ons zorgen. Die overweging heeft ons doen besluiten de bovenschools conciërge van het betreffende schoolbestuur te benaderen om ons team te versterken”, aldus de woordvoerder.

  Conciërge: “Ja, ik werd dezelfde nacht nog benaderd. Ik voelde me wel een beetje vereerd, om het zo maar eens te zeggen. Dit was uiteraard een noodsituatie. En laten we eerlijk zijn, van alles en iedereen in deze club, heb ik er wel een neusje voor om te weten waar die juffen zich graag verstoppen.”

  De ouderraad kijkt, ondanks alle perikelen, terug op een succesvolle spooktocht.
  OR-lid: “Jaar in, jaar uit organiseren wij deze happening als onderdeel van het schoolkamp. Wij maken er een sport van om de nieuwste editie van zo’n nacht er nog professioneler uit te laten zien dan de vorige. Dat dit jaar een juf de benen heeft genomen, is een eigen overweging van de betreffende persoon geweest, maar past compleet binnen onze doelstellingen om de tocht werkelijk griezelig te laten zijn. Al met al kunnen wij concluderen dat de avond succesvol is geweest en een herinnering voor het leven voor de schoolverlaters van deze groep. Bovendien is, statistisch gezien, de kans zeer gering dat dezelfde juf het de volgende uitvoering weer op haar heupen krijgt en dat is een een geruststelling voor de organisatie.”

  image

  Noot van de organisatie: De voorpret is begonnen. En ja… knikkende knietjes? Dat hoort er wel een beetje bij.

  Zin gekregen in de spooktocht? Dat is mooi! Wij zoeken namelijk nog vrijwilligers die mee willen lopen. Juffen zijn welkom!