The Boy, the Mole, the Fox and the Horse

De prachtige film The Boy, the Mole, the Fox and the Horse gaat over de vriendschap tussen een jongen, mol, vos en paard met als achterliggende boodschap dat alle wezens op aarde met elkaar verbonden zijn. Ook draait het om compassie, empathie en vriendelijkheid in je dagelijkse leven. 

De film won eerder al een BAFTA Film Award, vier Annie Awards (waaronder Best Special Production) en een NAACP Image Awards-nominatie voor Outstanding Short Form (Animated) film. De Britse tekenaar Charlie Mackesy vertelde dat openhartige gesprekken met zijn vrienden over wat er echt toe doet in het leven leidden tot een eerste tekening en later de animatiefilm.

De animatiefilm is online te zien: klik hier.

Het was de Kersthit van 2019 in de Britse boekhandels: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, een geïllustreerd boek over een jongen die bevriend raakt met een mol, een vos en een paard. De oorsprong van zijn boek lag volgens de auteur, de Britse tekenaar Charlie Mackesy, in openhartige en filosofische gesprekken met vrienden over wat er echt toe doet in het leven. Die leidden tot een eerste tekening van een jongetje op een paard. ‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vraagt de jongen. ‘Help,’ antwoordt het paard.

De tekening ging viraal, nadat Mackesy hem op Instagram had gezet. Therapeuten gebruikten hem om te laten zien dat het goed kan zijn je kwetsbaarheid te tonen. Ziekenhuizen overal ter wereld plakten de prent op de muur en in het leger werd hij gebruikt voor soldaten met PTSS. Al snel volgde het boek, dat zou uitgroeien tot een ongekende klapper. De combinatie van tekst en tekeningen bleek onweerstaanbaar. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Dat succes houdt volgens sommigen verband met de Brexit. De grote verdeeldheid en onzekerheid waarmee die gepaard ging zouden de behoefte aan een troostend sprookje kunnen verklaren. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 5,5 miljoen exemplaren gedrukt – de Nederlandse versie werd vertaald door Arthur Japin – dus de fabel blijkt ook in landen zonder Brexit aan te slaan.

‘Alle vier de personages vertegenwoordigen in feite verschillende delen van dezelfde persoon,’ vertelde Charlie Mackesy aan The Guardian: de nieuwsgierige jongen; de mol die enthousiast maar een beetje hebzuchtig is; de vos die gekwetst is en zich heeft teruggetrokken, die wantrouwig is maar toch mee wil doen; en het paard dat het wijste en diepste deel is van een mens, de ziel’.

Watch-the-boy-the-mole-the-fox-and-the-horse-