Studiereis ICT – BETT Londen

Wat zijn de laatste trends en de nieuwste innovaties in onderwijs met ict? Wat kan dit betekenen voor het onderwijs in mijn school? Met deze vraag bezochten Dennis Raafs en ik met een flinke delegatie van Schoolupdate de BETT in Londen.

De BETT is de grootste onderwijstechnologiebeurs (met een hip woord ook wel EdTech genoemd) van Europa en geeft je de mogelijkheid om de nieuwste ontwikkelingen, die in het onderwijs spelen, in de praktijk te ontdekken en onderzoeken. Het is daarmee ´the world´s leading education technology event´.

Dit is de plek waar alle wereldwijde nieuwe ontwikkelingen worden gepresenteerd. Alle grote spelers op dit domein zijn dan ook aanwezig. 

Dennis en ik willen de studietrip rond het thema “digitale geletterdheid invulling geven. Ondanks de uitspraken van ons ministerie dat digitale geletterdheid met verplichte aanbodsdoelen in het onderwijscurriculum komt, willen wij voor ons bestuur al in actie komen. Simpelweg omdat de wereld waarin we leven daarom vraagt. Van jongs af aan komen kinderen in aanraking met de digitale wereld en doen hier al snel allerlei ervaringen mee op. Maar niet iedereen krijgt van huis uit deze kennis en vaardigheden mee die onmisbaar zijn bij leren, leven en werken.

Digitale geletterdheid kent een breed palet aan kennis en vaardigheden en de (digitale)
ontwikkelingen gaan snel. Het onderwijs heeft hier een duidelijke rol te vervullen. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de vaardigheden van de leraren? De volgende vragen kunnen dan actueel zijn:

  • Hoe geef je op jouw school aandacht aan digitale geletterdheid?
  • Hoe doe je dat op een structurele manier en niet versnipperd en weinig samenhangend?
  • Op welke manier werwerk je de lessen in digitale vaardigheden in je huidige onderwijsprogramma of pak je het anders aan?
  • Hoe kun jij in jouw groep beginnen met een beredeneerd aanbod voor digitale
    geletterdheid?
  • Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid?