Rick Rollen in Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal wist mij vanavond omver te blazen met een bekende internetgrap; Rickrollen… En ik was al zo’n grote fan! Geweldig hoe het Sinterklaasjournaal altijd weer grappen in weet te bouwen voor (semi)volwassenen!

In het Sinterklaasjournaal van 2022 proberen de pieten de Sinterklaascadeautjes met het vliegtuig naar Nederland te halen. Geen van hen kan echter vliegen… Als ze wanhopig verschillende knopjes indrukken om het vliegtuig te laten opstijgen, klinkt plotseling Never Gonna Give You Up van Rick Astley uit de speakers!

Voor de kinderen klinkt het als een grappig liedje in het Sinterklaasjournaal, maar volwassenen die ooit gerickrolled zijn, gaan terug in de tijd…


Rick Rollen
Rick Rollen is een bekende internetgrap uit 2007. Het idee was simpel: je stuurde iemand een linkje over een bepaald onderwerp en wanneer deze werd geopend, kreeg de ontvanger onverwachts de videoclip van Never Gonna Give You Up te zien van Rick Astley. In de afgelopen jaren zijn er waarschijnlijk miljoenen mensen gerickrolled. 

Never Gonna Give You Up was in 1987 de grote doorbraak voor Rick Astley die er in ons land vier weken mee op nummer 1 stond. YouTube maakte op 1 april 2008 dankbaar gebruik van het fenomeen dat inmiddels de naam Rick Roll had meegekregen. Alle links op de videosite werden doorgelinkt naar Never Gonna Give You Up.

De Rick Roll legt Rick Astley zeker geen windeieren, want met de Rick Roll wordt deze song, al is het geheel onbedoeld en onverwacht, opnieuw een nummer 1-hit. Los van alle edits is de videoclip op Youtube al meer dan 1 miljard keer aangeklikt. De Rick Roll was zo’n succes, dat Astley zelfs een prijs bij de MTV Awards ontving. De zanger werd na flink wat stemmen van fans bekroond tot de beste mannelijke artiest van 2008.

https://www.zapp.nl/programmas/het-sinterklaasjournaal/gemist/VPWON_1343330