In Nederland wordt over de bestemming van elke vierkante meter minstens tien keer vergaderd, maar de paadjes der burgerlijke ongehoorzaamheid liggen voor het oprapen. Michigan State University heeft geen trottoirs aangebracht toen nieuwe gebouwen werden gemaakt. In plaats daarvan wachtte het op studenten om hun eigen paden te creëren.
Foto: USGS © 2011 Microsoft Corporation
Prachtig aangelegde trottoirs, verkeersveilige versperringen en idyllisch georganiseerde voetgangersgebieden worden met nuchter inzicht vermeden. Ze tarten de prachtige ideeën van planologen en landschapsarchitecten die te vaak voorbijgaan aan de menselijke neiging om de kortste en makkelijkste weg te kiezen. Olifantenpaadjes, ik ben er van jongs af aan al door geboeid.
Het olifantenpaadje staat voor mij als beeldende metafoor voor vernieuwing. Het bewandelen van onofficiële paden. Als maar genoeg mensen dat doen, ontstaat er vanzelf een nieuw uitgesleten pad, een olifantenpaadje. Waarom? Omdat het anders, beter of efficiënter kan… Waarom zou je dan de gebaande weg bewandelen?
Soms wordt een officiële weg verlegd om een olifantenpaadje te volgen. In mijn werk draag ik bij aan onderwijsinnovatie waarin digitale technologie beter wordt benut. Creëren van olifantenpaadjes; nieuwe dingen doen met nieuwe middelen met als doel om het leren van leerlingen te versterken.