Junio College tour

Wat heb ik genoten van een fantastische dag met André Kuipers tijdens de junior collegetour die ik samen met studenten organiseerde aan onze Pabo en iXperium Nijmegen. De datum 18 mei 2018 zit bij veel kinderen in het geheugen gegrift. André Kuipers nam ze die dag mee op zijn reis door de wonderlijke wereld van sterrenkunde en ruimtevaart in het I/O-gebouw van Pabo Nijmegen en het iXperium. Anderhalf uur lang kregen meer dan driehonderd leerlingen college van Kuipers. Ze mochten meedoen met proefjes en André gaf antwoord op vragen van de leerlingen. Aansluitend verzorgde het iXperium nog workshops voor de leerlingen. Wij vonden het een topervaring.
 

Ruim 350 basisschoolleerlingen uit de omgeving verzamelden zich vrijdagochtend 18 mei bij het HAN I/O Pabo in Nijmegen om ademloos te luisteren naar de prachtige verhalen van astronaut André Kuipers. Samen met Sander Koenen als moderator nam hij leerlingen uit groep 7 mee op een boeiende reis door de wereld van de ruimtevaart, wetenschap en techniek.

Naast het laten zien van fascinerende beelden over het leven in de ruimte, opdrukken zonder handen en douchen zonder douche konden leerlingen vragen stellen zoals: hoe lanceer je een raket, hoe ga je er eigenlijk naar de wc? En wat eet je in de ruimte?

Tot slot durfde een dappere leerling het aan om mee te doen aan een spannende simulatie waarbij werd nagebootst wat er gebeurt als een raket door de dampkring gaat. Met glunderende gezichten en een hoop ‘oh’s’ en ‘ah’s’ tot gevolg. Aansluitend aan deze collegetour gingen de leerlingen in workshops aan de slag.

Deze inspirerende dag werd mede mogelijk gemaakt door het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland (KWTG), HAN Pabo, iXperium Nijmegen, HAN ICA (Informatica Communicatie Academie), ROC Nijmegen (Technovium) en Junior Technovium.

De betrokken partners zullen samen met de basisscholen onderzoeken hoe Wetenschap & Techniek een duurzame plek kan krijgen in het eigen onderwijs en hoe er meer gebruik kan worden gemaakt van faciliteiten als iXpace, iXperium, TechLab en Junior Technovium.