Gastdocente in iXperium

Mijntje in het iXperium

Dapper en lef. Twee rake woorden die bij Mijntje passen.
Nog niet zo lang geleden was ik onder de indruk van een presentatie die zij gaf aan haar klasgenootjes.
Op woensdag heb ik de luxe dat ik leraar mag zijn in gr. 8 van Bs Adelbrecht-Windekind.

Presenteren is een belangrijke vaardigheid en Mijntje gaf een presentatie over de vluchtelingen in Heumensoord. Ze gebruikte daarbij Prezi.
Ik vroeg aan haar of zij dit kunstje wilde herhalen voor een groep leraren in het iXperium en zo geschiedde. In het iXperium heeft zij laten zien hoe je de actualiteit verbindt met het onderwijs. Daarbij kun je een presentatiemiddel als Prezi gebruiken.

Bewonderenswaardig vond ik het dat ze haar presentatie begon met het formuleren van een persoonlijk leerdoel voor de avond.
Stel je eens voor… Je staat als kind voor zo’n 30 leraren die je niet kent en je durft je zo kwetsbaar op te stellen! Dat is pas lef!
Durf jij dat?

En ik? Trotse leraar!

Een reactie

  1. En ik een trotse moeder!
    Trots op Mijntje, maar ook trots op de leerkracht. Want je moet ’t wel aandurven als leraar om “anders” te denken: niet jij als leerkracht “in the lead’ maar een jonge, onervaren leerlinge vertrouw jij als leerkracht het toe dat zij jouw boodschap gaat overbrengen. Leiderschap nieuwe stijl. En daar begint vernieuwing en verandering: omdenken en vertrouwen.
    Mijntje was onzeker. Ruim een week lang heeft ze iedere avond geoefend; thuis, achter haar laptop, met mij als publiek. Op weg naar het iXperium sprak ze de wijze woorden: “ik vind het spannend, maar nu laat ik het los; ik ga het gewoon doen”. Na afloop in de auto, vertrouwde ze me toe: “mama, ik vind het jammer dat het al voorbij is. Ik vond het erg leuk om te doen!”. Ze is niet 1 meter, maar minstens 2 meter gegroeid door deze kans….en ik weet zeker dat presenteren haar vanaf nu een goed gevoel geeft! Een mooiere leerervaring had ik niet voor haar kunnen wensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *