Labrador ogen

Ik geef het toe, ik heb een zwakke plek.

Ik zal het opbiechten: Ik kan niet tegen kinderen met Labrador ogen. Dan ben ik om, breekbaar en op te vegen. Iedereen met een labrador herkent ze wel; van die lieve, betrouwbare kijkers die je vangen. Je moet van sterke huize komen willen die ogen niets met je doen.

Thuis loop ik er geregeld tegenaan. Mijn hond had ze en mijn dochter heeft ze en het erge is, dat weet ze ook. En ze kiest zo haar momenten uit om dat wapen in te zetten. Maar nu… Ook op mijn werk ben ik gezwicht.
Het overkwam me vorige week. Een paar K3 meisjes van groep 3-4 wandelden zomaar het domein van groep 8 binnen en ik voelde al aan… Dit gaat een ‘Labrador moment’ worden.

Labrador momentjes … Soms komen ze onverwacht, veel vaker niet. Je voelt ze naderen. Kenmerk is ook dat ze nooit alleen komen. Ze gaan altijd gepaard met hun beste vriend, het vraagteken. Het vraagteken die eindeloos lang kan klinken. Papaaaaaa????
En dan weet je genoeg.

Meisje 1 aan zet: ‘Meneer Marc????’
Daar gaat het al. Ik voel mezelf al door mijn knieën gaan op weg naar ooghoogte. Ik ben kansloos. Kansloos als een Mowgli, die wordt gehypnotiseerd door de ogen van Kaa.
‘Jij hebt toch een groen doek waar je dansjes voor kunt doen????’
Meisje 2 zet aan kracht bij: ‘Wij kunnen een dansje. Mogen wij samen een keertje naar jouw groene doek toe om een filmpje te maken?’
‘Natuurlijk gaan we dat doen’, hoor ik mezelf zeggen.
Alle collega’s die nu opveren uit hun zetel en zeggen dat het iXperium is voor de scholing van leerkrachten hebben een punt. Maar ja…

In de deuropening staat de juf van de groep. Ze staat daar trots te zijn op ‘haar’ meiden.
Mijn ogen worstelen zich los van de meiden en vinden de weg naar de juf. Fijn, want tegen haar ogen ben ik gewoon opgewassen. Geen centje pijn.

Nu de hypnose weg is kijk ik uit naar het moment voor het groene doek. Hoe mooi is het niet om vanuit de eigen motivatie van kinderen toe te werken naar iets van betekenis?
Goed oefenen meiden!

Is dit een mannenkwaal? Als dat zo is pleit ik echt voor minder mannen in het onderwijs. Want die meiden krijgen veel te veel voor elkaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *