Innovatie Coördinator | Eigenaarschap

Eigenaarschap: Een gevoel! Een drive, een kracht!
Ben je eigenaar of is het eigenaarschap?

Je herkent het! Mensen die zich daadwerkelijk eigenaar voelen voor de ontwikkelingen op hun werkplek.
Het zijn die mensen die plezier hebben in hun functie. Zij zijn ondernemend en verbindend. Je herkent ze ook aan hun inspirerende uitstraling, een pro-actieve houding en een nieuwsgierige blik.

Eigenaarschap met jezelf!
Ik denk in de eerste plaats dat het begint bij de eigenaarschap met jezelf.
Het jezelf in balans voelen, je goed voelen. Ik denk, dat als je jezelf niet in balans voelt of niet goed voor jezelf zorgt, je het ook niet kunt geven en delen met een ander.

Roer-300x289Zelf aan het roer.
Eigenaarschap is voor mij ook zelf je koers bepalen. Zelf aan het roer staan door te kijken en te luisteren, mooie bloemen te ontdekken om je heen en de verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf om die bloemen te plukken. De eigen beslissing!

Overkomt het je of zoek je het op?
Je kunt afwachten tot (het werk) naar je toekomt. Het overkomt je!
Anderzijds kun je ernaar op zoek gaan. Op zoek naar de verbinding, op ontdekkingstocht gaan, alleen of samen, om een nieuwe route te ontdekken of om het bestaande te verfraaien of te verbeteren.
Het moet wel in beweging zijn. Communiceren (op welke manier dan ook) en naar buiten treden is daarbij denk ik belangrijk. Je kunt jezelf heel verantwoordelijk voelen, maar als je het niet deelt of verbindt, dan blijft het statisch.

Eigenaarschap is een gevoel. Wanneer je je eigenaar voelt van iets komt er beweging in, omdat je betrokken bent en communiceert.
Het is het lontje dat niet uitgaat. Het vlammetje dat blijft branden, hoe sterk de wind ook is.

4 reacties

  1. Mooi geschreven Marc. Ik denk idd dat je de eigenaar bent en dat je het eigenaarschap uitdraagt. Als eigenaar sta jij aan het roer en bepaal jij de koers die je wilt varen, maar zoek je tijdens de vaart verbinding. Verbinding met die ander, die anderen die jou helpt, helpen in je overtocht.

  2. Goed neergezet Marc.
    Het zou mooi zijn als je als eigenaar anderen ook mee kunt nemen in het eigenaarschap. Blijf je alleen eigenaar, dan bestaat het gevaar dat een innovatie met jou staat of valt. Dan kan niet de bedoeling zijn.
    Samen aan een innovatie werken en er samen over in gesprek gaan verhoogt het gevoel van eigenaarschap bij alle betrokkenen.
    Ga je als eigenaar verbindingen aan of ga je eigenaren verbinden? Daar zouden we het nog eens uitgebreid over kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *