In the streets of Nijmegen at night…

In the streets of Nijmegen at night a beautiful smiling cheerful turtle with a red nose with a glass of cold beer in his hand, dressed in a long violet trench coat, on his way to Groesbeek.

Aan het spelen met de nieuwe versie van Midjourney. Ik moet zeggen, best indrukwekkend en kunstwaardig! Midjourney is een openbare AI-tool, die opereert vanuit een Discord-server, om met kunstmatige intelligentie (AI) op basis van geschreven commando’s digitale afbeeldingen, kunstwerken te creëren. Het is in Midjourney mogelijk om aanvragen tot in de kleinste details in te voeren. Simpel gezegd het programma Midjourney converteert tekst naar beelden. Het principe is eenvoudig, je typt een stukje tekst en dit wordt omgezet in afbeeldingen.

Ik besloot een poging te wagen, en gebruikte een schildpad met een biertje in de hand in de straten van Nijmegen om een nieuwe fantasie-personage te creëren. Het resultaat tref je hierboven. Ondanks de missende rode neus vind ik de afbeelding gedetailleerd en van hoge kwaliteit. En van Nijmegen naar Groesbeek fantaseer ik er zelf wel bij.

Ik vind zelf dat ik best creatief ben geweest, al zullen anderen daar ook anders over kunnen denken. Zo leidt de opmars van AI bijvoorbeeld ook tot zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid in de creatieve sector. Kunstenaars, illustratoren en ontwerpers protesteren via sociale media tegen de AI-trend met de hashtag #ArtByHumans.

En nu de vraag: wat betekent de opkomst van generatieve AI (zoals o.a. Midjourney) voor het onderwijs? Welke kansen en bedreigingen liggen er? Zie ook mijn bericht hierover op LinkedIn.

Gevaren van fotorealisme
Met geavanceerde tools als Midjourney, liggen er ook gevaren op de loer. Als iedereen gratis toegang heeft tot het maken van fotorealistische uitingen, dan zitten daar ook mensen met de verkeerde intenties tussen en kan er misbruik van worden gemaakt.

Neem de door AI-vervalste beelden van de ingebeelde arrestatie van Donald Trump die wervelden op Twitter. Nepper dan nep… maar een krachtig middel voor het verspreiden van fake news.

Dit gevaar blijft in stand zolang de regelgeving achterblijft, zowel op het gebied van auteursrecht voor de gemaakte uitingen, als ook in het verspreiden van op onwaarheden beruste afbeeldingen.

Midjourney openen:

  1. Open de website van Midjourney, en klik op ‘Join the beta’.
  2. Vul in het volgende scherm je voornaam in, en zet een vinkje eronder. Klik op ‘Doorgaan’.
  3. Vul eventueel de captcha in om te bevestigen dat je geen robot bent, en vul daarna je geboortedatum in om aan te geven dat je boven de 18 bent.
  4. Wanneer je gevraagd wordt om je e-mailadres en een wachtwoord, kun je gewoon op het kruisje drukken. Tenzij je direct een Discord-account wilt aanmaken – dan moet je deze info even invullen.

Midjourney gebruiken:

  1. Newbies:
    Ga nu in de linkerzijbalk naar één van de virtuele ‘newbies’-kamers.
  2. Opdracht:
    Hier typ je onderin (zonder aanhalingstekens) /imagine, met daarachter je Engelstalige opdracht. De eerste keer zal er een melding komen dat je de Terms of Service moet accepteren. Doe dit, en voer de opdracht nogmaals in. 
  3. Upscale, Variation, of opnieuw:
    Wacht nu geduldig in de stroom van plaatjes van andere mensen totdat je eigen opdracht verschijnt. Je herkent hem aan het gele lijntje links, maar je kunt ook op het postvak rechtsboven drukken, waar alléén jouw opdrachten verschijnen. Je krijgt als resultaat vier plaatjes te zien. Je kunt nu op de knoppen ‘U1’ t/m ‘U4’, ‘V1’ t/m ‘V4’, of ? drukken. U staat voor Upscale, V voor Variation, en het getal voor welk plaatje je selecteert. Kies je bijvoorbeeld voor U2, dan wordt het plaatje rechtsboven in hogere resolutie gemaakt. En ga je voor V3, dan wordt er een variatie gemaakt op het plaatje linksonder. De ? genereert vier totaal nieuwe plaatjes.
  4. Afbeelding opslaan:
    Welke knop je ook kiest, het resultaat verschijnt vervolgens weer in de stroom van plaatjes. Kies bijvoorbeeld voor ‘U1’, voor een scherpe versie van het plaatje linksboven. Wanneer die verschijnt, klik je erop, en kies je ‘Show in browser’ om de afbeelding groot te tonen. Sla hem daarna op met control-klik (Mac), rechtermuisknop (Windows), door hem ingedrukt te houden (iPhone, iPad en Android).
  5. Betaalde afbeeldingen:
    Na een tijdje zijn je tekstverzoeken op. Je hebt dan de optie om over te gaan op een betaalde versie. Er zijn verschillende abonnementen tussen $10,- en $60,- per maand, waarmee je onbeperkt toegang krijgt tot het programma. Hoe meer je betaalt, des te meer aan mogelijkheden je krijgt op het gebied van kwaliteit en snelheid.

Nog meer vreemde personages:
Ik kom uit een Raafs en Coolen familie. Deze twee families heb ik middels symbolen met elkaar gecombineerd. Details van de steenkolenwerkers in de kolenmijnen heb ik gekoppeld aan de raaf, gemixt met de kleuren van Nijmegen, mijn geboortestad. Het resultaat zie je hieronder:

Educatieve toepassingen
Ik las als reactie op mijn vraag die ik stelde op Linkedin, over welke kansen en bedreigingen we zien in het gebruik van dit soort toepassingen, dat een studieloopbaanbegeleider Midjourney inzet bij zijn studenten bij blokkades, pijn of sensaties die zij voelen als ze niet lekker in hun vel zitten. De woorden die de student geeft aan zijn of haar pijn zet hij als opdracht in Midjourney en de visual die daar uitkomt is de basis van een vervolggesprek. Daardoor geven studenten meer uitleg aan hun gevoel en zien ze soms in de visual ook de uitweg. 
Geweldig idee!