Je hebt van die bijzondere dagen in Nederland. Zoals Blue Monday als een donkere, sombere dag wordt gezien en 14 februari als dag van de liefde, zo zou je 1 maart als de meest positieve dag van het jaar kunnen zien. We spreken op deze dag van Wereld Complimenten dag.

Een perfecte dag om elkaar eens oprechte persoonlijke waardering te tonen. Want een complimentje geven is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het zou moeten zijn.
 
Studiedag opening 
De gezamenlijke studiedag met als rode draad ‘samenwerking’ leek mij een uitstekende gelegenheid om hierop in te haken. Het is fijn om een dag positief te beginnen. Mooi thema dus…
 
Green Screen
In de week voorafgaande aan de studiedag vroeg ik aan collega’s en kinderen om voor het Green Screen een complimentje of opstekertje in te spreken voor een juf of meester, maar zonder de naam van deze persoon te noemen.
Met een online QR code generator heb ik van de persoonlijke video’s QR code kaarten gemaakt.
 
Tijdens de opening van de studiedag speurden alle collega’s door het gebouw heen op zoek naar de QR-kaarten die verspreid door het gebouw hingen. Door gebruik te maken van een QR code scanner kregen ze toegang tot de complimentenfilmpjes.
 
Ra ra… voor wie? 
De opdracht was om te raden voor wie het filmpje met de complimentjes bedoeld zou zijn. Zo leerden we elkaar weer een beetje beter kennen.
 
 
QR-codes in de klas 
Ook met kinderen kun je uitstekend met QR-codes aan de slag. Daarvoor download je eerst een QR-code scanner op je telefoon of tablet. 
 
Een fijne app om QR codes mee te scannen is de app i-nigma. Geschikt voor zowel Android als iPad. Zonder poespas doet de app wat ie moet doen en scan je een QR code in een handomdraai. Groot pluspunt is dat er geen reclame in de app zit en daardoor geschikt is om kinderen met QR codes te laten werken.
 
Mooie voorbeelden
Er zijn tal van mooie voorbeelden te vinden op internet hoe je met QR-codes je lessen kunt verrijken, bijvoorbeeld de QR-code kaarten van dhr. de Winter met codes die naar de filmpjes van Veilig Leren Lezen verwijzen of de themakaarten van Susan Spekschoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here