Als ik scholen bezoek, dan vind ik het mooi om even een klas in te wandelen, sfeer te proeven en vooral om even met kinderen te babbelen. Maar bij dat laatste kwam ik vandaag toch bedrogen uit!
Wat wil het geval? Mijn oog viel op twee groep 1-2 kids aan een werktafel. Ik zag ze aan het stempelen. Fantastisch vind ik dat, stempelen… Inkthanden, blauwe kin erbij en het liefst nog een flinke inktveeg over de wangen. Maar in dit geval niets van dit alles. Brandschoon!
Wat ik wel zag? Stempelen, maar dan op een tablet.
Ik dacht: dat moet ik zien en ik manoeuvreer mijn lange benen ietwat onhandig onder de kleutertafel. Maar wat denk je? Van de kleuters amper een blik. Niet van hun werk af te krijgen. Simpelweg geen tijd! Gewoon druk bezig en een gesprekje? Ho maar…
Kiene Klanken
Wat is dat dan voor een werk denk je nu vast? Nou, ik heb het over ‘Kiene Klanken’.
Kiene Klanken is een interactieve stempelset, ontwikkeld voor groep 3 en zeker al in te zetten in groep 1-2.  Je kunt het gebruiken in combinatie met een tablet. Deze set bevat de kleine leesletters en dubbele klanken.
De oefeningen bevatten auditieve en visuele oefeningen die aansluiten bij het aanvankelijk lezen. De auditieve analyse en synthese en het fonetisch bewustzijn worden geactiveerd en getraind.
Terug naar de groep
In de betreffende klas zijn de kids naar hartenlust aan het experimenteren met letters, met het draaien ervan en met het hard en zacht drukken. Ook het grijpen van de letters blijkt een spel op zich (een uitdaging op zich voor kleuterhanden). In mijn ogen een aardige motorische oefening als voorloper op een goede pengreep.
Niet veel later nam ook de juf een kijkje en vloeide het experiment langzaam over tot een gerichte stempeloefening.
En de juf? Gelukkig nam zij wel even de tijd om mij de mogelijkheden van dit moois te laten zien.
Hoe werkt dat dan?
De interactieve klankstempels zijn ieder voorzien van een unieke driepoot (onderkant) en werken volgens de technologie Multi Touch. Zodra je een stempel plaatst op de tablet, wordt de bijbehorende klank uitgesprokenVanwege de koppeling met de tablet heb je een bijbehorende app nodig. Er zijn 11 gesloten en 2 open leeractiviteiten terug te zien met 3 soorten spelniveaus: letter, woord en klankniveau.

Er volgt een korte, heldere uitleg zodat een kind meteen weet wat van hem verwacht wordt. Is het even niet duidelijk of is herhaling gewenst? Dan kan gekozen worden om de uitleg, de betreffende letter, het woord of de klank nogmaals te laten horen. Er ontstaat een visuele feedback wanneer er na een derde poging toch de verkeerde letter, klank of woord wordt gestempeld.

Mijn mening?
Deze set vind ik een verrijking voor het assortiment en het aanschaffen waard. Krachtig omdat de app meerdere zintuigen tegelijk aanspreekt en bovendien heeft het een prachtige koppeling van fysiek naar virtueel en andersom waardoor kinderen handelend bezig zijn! Ook het koppelen aan andere, niet virtuele materialen is mogelijk.

Ik heb het zelf ook getest en het werkt voortreffelijk! De spraak is duidelijk en de visuele vormgeving is rustig.
Het enige wat ontbreekt, dat zijn de blauwe inkthanden en de inktvlekken op de vloer.
Wat is er dan wel?
-42 interactieve klankstempels in twee lagen verdeeld
-26 enkele klanken (formaat 40 x 58 mm)
-16 dubbele / speciale klanken (formaat 70 x 58 mm)
-Gemotiveerde kinderen

 


De app is gratis voor iPads en tablets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here