“If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. 
If you talk to him in his language, that goes to his heart.”
 

Ik groeide op met Heumensoord als mijn achtertuin. Het bos die Brakkenstein en Groesbeek met elkaar verbindt. Ik bracht er veel tijd in door. Wandelen, fietsen, rennen, sleeën, hutten bouwen…
Ook nu vind je me veel terug in de natuur. Daarnaast heb ik heb een passie voor ICT en voor de technologie die zich razendsnel ontwikkelt.
Relatie met de natuur
De invloed van technologie op de kinderen en de volwassenen van nu is groot. Deze generatie (kinderen en volwassenen) komt steeds minder in aanraking met “rechtstreeks”. Er is steeds minder rechtstreeks contact, minder rechtstreekse communicatie. Minder rechtstreekse vriendschappen. ICT kan vervreemdend werken. Je hebt eigenlijk niemand meer nodig, want je hebt je apparaatje. Dat kan een grote afstandelijkheid creëren in een samenleving.
Zo is het ook in onze relatie met de natuur. Het besef van de rechtstreekse verbondenheid met de natuur. Veel kinderen komen maar weinig buiten in de natuur en voelen dan ook weinig verbinding met de natuur in hun eigen leefomgeving. Datzelfde geldt voor veel burgers. Slechts weinigen kennen de rijkdom of nood van de natuur in hun eigen woonplaats. De ervaring van dat je er iets mee te maken hebt zijn we kwijt geraakt.  
De taal van nu
Als ICT de juiste taal blijkt om een verbinding tot stand te brengen, moeten we daar gebruik van maken. Vandaar dat de quote van Nelson Mandela mij zo aanspreekt. De technologie omarmen en verbinden met het inhoudelijke onderwerp ‘natuur’. Mensen raken met de juiste middelen!
Tijdens mijn studie voor Onderwijskundig Innovator zag ik, vanuit een behoefte van leerkrachten, mogelijkheden om deze twee werelden met elkaar te verbinden. Het laten zien en ervaren van de schoonheid van de natuur en hoe het ingenieus in elkaar zit. Een eigentijdse natuurbeleving…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here