Ik kan mijn hart ophalen bij het huidige thema op school: duurzaamheid. We zitten zo in het het proces dat het de Sint doet overstijgen (en dat wil in mijn geval als Sint-fan heel wat zeggen).
De kerst staat voor de deur en de kerstviering is nog in te vullen. Hoe van betekenis zou het zijn als we het thema een plek zouden kunnen geven in de viering?
Duurzaamheid is door de jaren heen een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard.
De kunst is om het klein te maken, van dichtbij en iets van ons. Dat is gelukt!
We zitten nog niet zo lang in het nieuwe gebouw en moeten nog wennen aan de nieuwe plek. Zo ligt er aan de school een parkje. Het is de bedoeling dat het park in de toekomst heringericht en getransformeerd zal worden tot een natuurpark, aansluitend bij de school.
De huidige situatie is dat het er vervuild is: chemisch, verontreinigingsmiddelen, spuiten, alcoholflessen. Rode kruizen staan op de bomen. Gereed voor de kap. Gezonde bomen!
Na een brainstormsessie in de groep groeide het idee om een videoclip te maken. Een videoclip die je aanspoort tot nadenken over vervuiling en vernietiging.
Een van de kinderen, een groot fan van Michael Jackson, opperde het idee om Michaels video ‘Earth song’ te bewerken en het park bij de school een functie te geven in de video.
De videoclip van het nummer laat de Aarde zien, vernietigd door de mensen, en zinspeelt op de milieuvervuiling in de wereld. In de clip is de vernietiging van tropisch regenwoud te zien, net als het doden van wilde dieren door stropers. Ook gaat de clip over de agressie tussen Bosnië en de Bosniërs die naar hun vernietigde huizen terugkeren. Aan het eind van het nummer huilen alle mensen samen met Jackson. Ze knielen en graven een gat in de rotzooi, waarna de wereld op magische wijze teruggaat in de tijd, toen alles nog rustig en vredig was.
Wat een uitdaging, waar veel vaardigheden samenkomen. Voor zowel de kinderen als voor mij.
Na het meermaals bestuderen van de clip ontstonden er, mede vanuit de al aanwezige kennis, rode draden:
– Milieuvervuiling in het park
– Afval
– Aarde
– Vernietiging en oorlog
– Dieren
– Rol van de mens
De kinderen maakten scenes, regelden attributen en acteerden hun rol. Eindresultaat: een indrukwekkende video als onderdeel van de kerstviering van 2012.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here