Kun je douchen in de ruimte? Hoe voelt een lancering? Hoe ga je naar de wc in een raket? Is er wifi aan boord? Geloof je in leven op een andere planeet? Kun je in de ruimte groeien?

 
Een greepje uit zomaar wat vragen bij de kinderen die uitgenodigd waren voor de Junior Collegetour van André Kuipers. 

Junior College tour 
André Kuipers zag de aarde zoals maar weinigen haar zagen: vanuit de ruimte. En dat je dan de antwoorden krijgt van de astronaut zelf, dat is wel heel bijzonder! De datum 18 mei zit daarom bij vele kinderen in het geheugen gegrift. De dag dat zo’n 350 kinderen door André zelf werden meegenomen op zijn reis door de wonderlijke wereld van sterrenkunde en ruimtevaart in het I/O-gebouw van Pabo Nijmegen en het iXperium. 
Wist je dat de zee licht is en het land donker? Wist je dat André in zijn vrije tijd in de ruimte fietst op een fietsje zonder zadel met alleen maar trappers? En dat hij al die tijd in de ruimte niet kon douchen. En dat je lijf een paar centimeter langer is in de ruimte dan op de aarde? 
Bijna niets bleef onbesproken, zelfs niet dat André een keer bij het plassen het afzuigsysteem vergeten is aan te maken en ja… dan zweeft je plas weg. Er mochten zelfs enkele leerlingen op het podium komen om hun vraag te stellen of een heuse proef met hem te doen. 
Het 1,5 uur durende college werd een interactieve mix vol wetenschap, techniek en amusement en daarmee een beleving voor jong en oud (want ook veel ouders lieten deze kans niet aan zich voorbijgaan). 
Wetenschap en techniek experimenten 
In de middag konden de kinderen in een betekenisvolle context zelf ervaren hoe het is om met verschillende manieren van wetenschap & techniek en ICT aan de slag te gaan. Ook de aanwezige leerkrachten ontdekten hoe leuk en uitdagend ICT en techniek & wetenschap is en dat het vrij eenvoudig is om een betekenisvolle context te creëren. 
Ruimteproefjes 
Zo was er in de iXspace van het iXperium een heuse Egg challenge: je hebt een doos eieren, wat kosteloos materiaal en de uitdaging om iets te verzinnen om dat ei een zachte landing te geven. Met deze opdracht werd het 4 verdiepingen tellende I/O gebouw omgetoverd tot experimenteerwerkplaats van veel enthousiaste kinderen. 
De meest geavanceerde ruimtevaartuigen zweefden naar beneden en met de ene landing nog zachter dan de andere bleven de eieren intact. Desondanks kozen een paar lunchende docenten toch eieren voor hun geld en verhuisden naar een eggvrije zone. 
André Kuipers vertelde dat er soms ook wel eens iets stuk gaat in de raket. Met behulp van een 3D printer kun je heel eenvoudig zelf kapotte onderdeeltje vervangen. Zelf ontwerpen is dan ook een belangrijke vaardigheid. In de Micro:Bit workshop ontwierpen de kinderen een heuse stappenteller voor op de maan. Wie weet kan André het tijdens zijn volgende lancering wel gebruiken? 
In een opblaasbare koepel, een mobiele planetarium van NOVA, werd de sterrenhemel ontdekt en kregen de kinderen het idee zelf door het heelal te reizen. Door middel van projectie over de gehele koepel werd ingezoomd op bijzondere objecten in het heelal, zoals planeten uit het zonnestelsel en exotische bronnen als supernova’s en zwarte gaten. 
Samen 
Studenten van de HAN pabo en ICA en ROC Nijmegen ondersteunden in de begeleiding van de kinderen bij de workshops. Zij brachten hun ervaring met onderzoekend en ontwerpend leren in en deden zelf ervaring op in het begeleiden van kinderen. 
En dat smaakt naar meer… 
Wanneer is de volgende College Tour voor kinderen? Mogen wij er dan weer bij zijn? Wie is de volgende spreker? De kinderen weten al wel wie er de volgende keer op het podium moet staan: het zou toch fantastisch zijn als Freek Vonk je mee zou kunnen nemen in zijn avontuur. En dan wel met echte dieren en in de middag met natuurproefjes en experimenten.
En de conclusie is…   
Dat samen experimenteren, samen leren en samen ontwerpen ontzettend verrijkend en bovenal gewoon ook fun is! En Freek Vonk…? Die zien wij ook wel zitten! 
Wil jij gebruik maken van het iXperium en/of van de iXspace in Nijmegen of heb je vragen hoe je maakonderwijs, wetenschap, techniek en ICT een duurzame plek geeft in je eigen onderwijs? Wij gaan graag samen met jou op pad…